• Sajam EU fondova u Šibeniku

  Sajam EU fondova u Šibeniku
  01.10.2018

  „Sajam EU fondova“ održat će se u subotu 6. listopada u okviru informativno-edukativnog događanja pod nazivom “Regionalni dani EU fondova” koje organizira Ministarstvo...

  Opširnije
 • Produljena obustava Poziva na dostavu projektnih...

  Produljena obustava Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – Program zapošljavanja žena“
  28.09.2018

  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ objavilo je produljenje...

  Opširnije
 • Sastanak projektnog tima

  Sastanak projektnog tima
  27.09.2018

  U srijedu, 26.9.2018. održali smo sastanak projektnog tima projekta "Inovativnim pristupom do zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji".

  Opširnije
 • Predstavljanje natječaja

  Predstavljanje natječaja
  24.09.2018

  Prisustvovali smo predstavljanju natječaja “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020” u Trebinju.

  Opširnije
 • Radionica "Turistička interpretacija u...

  Radionica "Turistička interpretacija u kulturnom turizmu"
  21.09.2018

  Sudjelovali smo na radionici na temu Turističke interpretacije u kulturnom turizmu s ciljem kvalitetnijeg turističkog razvoja naše županije.

  Opširnije

O dosadašnjim programima

01.01.2014
O dosadašnjim programima

Republika Hrvatska je u razdoblju od 1996. do 2000. godine bila korisnicom programa OBNOVA, a od 2001. do 2004. godine korisnicom programa CARDS. Oba programa namijenjena su trećim zemljama, odnosno onima koje nemaju status kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji.

Stjecanjem statusa zemlje kandidatkinje 18. lipnja 2004. godine i objavljivanjem Pretpristupne strategije Republici Hrvatskoj otvaraju se tri pretpristupna programa; Phare, ISPA i SAPARD u ukupnom iznosu od 252 m€ za razdoblje od 2005.-2006. godine te IPA (Instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju) dostupna za korištenje od 2007. godine.

Phare (Pologne et Hongrie - Aide á Restructuration Economique) program pomoći namijenjen najprije Poljskoj i Mađarskoj, a čiji je cilj pripremiti države kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji, odnosno osposobiti ih za punu primjenu pravne stečevine Europske Unije te korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda nakon pristupanja. Za Phare program pri Europskoj komisiji je zadužena Opća uprava za proširenje Europske unije.

ISPA program (engl. Instrument for Structural Policies for Pre-accession) je namijenjen pružanju podrške u pripremama za pristupanje u području ekonomske i socijalne kohezije, a poglavito u području europske politike zaštite okoliša i prometa te priprema za korištenje Kohezijskog fonda dostupnog nakon punopravnog članstva u EU. U Europskoj komisiji za njega je zadužena Opća uprava za regionalnu politiku.

Program SAPARD (engl. Special Pre-accession Assistance for Agriculture and Rural Development) namijenjen je državama kandidatkinjama za punopravno članstvo u Europsku uniju prvenstveno na području rješavanja problema strukturnih prilagodbi u poljoprivrednom sektoru i ruralnim područjima radi jačanja konkurentnosti u odnosu na tržište Europske Unije, povećanja kvalitete života na ruralnom području te podrška kandidatkinjama u procesu priprema za provedbu pravne stečevine Europske Unije iz područja Zajedničke poljoprivredne politike kroz njezino pravno, administrativno i institucionalno osposobljavanje. Programom upravlja Opća uprava za poljoprivredu.