• Sajam EU fondova u Šibeniku

  Sajam EU fondova u Šibeniku
  01.10.2018

  „Sajam EU fondova“ održat će se u subotu 6. listopada u okviru informativno-edukativnog događanja pod nazivom “Regionalni dani EU fondova” koje organizira Ministarstvo...

  Opširnije
 • Produljena obustava Poziva na dostavu projektnih...

  Produljena obustava Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – Program zapošljavanja žena“
  28.09.2018

  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ objavilo je produljenje...

  Opširnije
 • Sastanak projektnog tima

  Sastanak projektnog tima
  27.09.2018

  U srijedu, 26.9.2018. održali smo sastanak projektnog tima projekta "Inovativnim pristupom do zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji".

  Opširnije
 • Predstavljanje natječaja

  Predstavljanje natječaja
  24.09.2018

  Prisustvovali smo predstavljanju natječaja “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020” u Trebinju.

  Opširnije
 • Radionica "Turistička interpretacija u...

  Radionica "Turistička interpretacija u kulturnom turizmu"
  21.09.2018

  Sudjelovali smo na radionici na temu Turističke interpretacije u kulturnom turizmu s ciljem kvalitetnijeg turističkog razvoja naše županije.

  Opširnije

IPA Program

01.02.2014
IPA Program

Instrument pretpristupne pomoći IPA (eng. Instrument for Pre-Accession assistance) instrument je pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. – 2013. koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD.

Program IPA uspostavljen je Uredbom Vijeća br. 1085/2006, a 12. lipnja 2007. godine donesena je Uredba Komisije br. 718/2007 (hrv./ engl.) o provedbi Uredbe Vijeća EU o uspostavi IPA programa. Uredbom Komisije br. 80/2010  od 28.01.2010. mijenja se  i dopunjuje Uredba Komisije br. 718/2007 (hrv./ engl.).

Financijska vrijednost programa IPA za sedmogodišnje razdoblje iznosi 11,468 milijardi eura.

Osnovni ciljevi programa IPA su pomoć državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u njihovom usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje Strukturnih fondova.

Republika Hrvatska korisnica je IPA programa i to od 2007. godine do trenutka stupanja u članstvo EU. Za sveukupnu koordinaciju programa IPA u RH zaduženo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a za sveukupno financijsko upravljanje Ministarstvo financija.

Ovaj jedinstveni pretpristupni instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju razlikuje dvije skupine zemalja:

Države sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija)

Države sa statusom kandidata za članstvo u Europskoj uniji (Hrvatska, Makedonija, Turska)

U slučaju država kandidatkinja za članstvo, Europska Unija uz navedene oblike potpore osigurava i sredstva koja financiraju projekte potpunog usklađivanja nacionalnih zakona s pravnom stečevinom Unije, pune primjene usklađenog zakonodavstva, kao i pripreme korisnica programa za provođenje kohezijske i poljoprivredne politike Unije.

Program IPA sastoji se od sljedećih pet komponenti:

 • IPA I - jačanje kapaciteta i izgradnja institucija
 • IPA II -  prekogranična suradnja
 • IPA III - regionalni razvoj
 • IPA IV - razvoj ljudskih potencijala
 • IPA V - ruralni razvoj

Više informacija na http://ec.europa.eu/regional_policy/thefunds/ipa/index_en.cfm